Tee valmistamine

apr. 10, 2024 | Tee

Teejoomisest maksimaalse kasu saamiseks peab see olema korralikult ette valmistatud, sest vale valmistamine võib ära rikkuda isegi hea eliittee. Valmis joogi kvaliteeti mõjutavad nõud, vesi ja muidugi keedetud vee temperatuur, mis on valitud tee valmistamiseks. Seetõttu tuleks siin järgida ka mõningaid reegleid.

Teejoogi valmistamiseks on soovitatav kasutada ainult puhast vett (pudelis või filtreeritud), millel on madalaim erinevate lisandite ja mineraalide sisaldus. See aitab edasi anda tee tõelist maitset ja aroomi.

Parimaks tee valmistamiseks peetakse Yixingi savist ja portselanist valmistatud nõusid, kuid hästi sobivad ka kvaliteetsed klaasist ja keraamilised nõud.

Valmistamise temperatuur võib varieeruda ka sõltuvalt tee liigist ja konkreetsest sordist. Kuid siin on põhilised juhised.

  • Rohelist, valget ja kollast teed valmistatakse temperatuuril 70-85 °C, sest keev vesi võib hävitada kõik selliste teeliikide kasulikud omadused.
  • Punane/must ja oolong – 80–95°С.
  • Pu-erh – 100°С.

Hiina teetraditsiooni kohaselt tuleb esimene keedutäis kohe ära kallata, niiviisi pestakse teest välja võimalik tolm ja mustus. Nõud tuleb soojendamiseks ja desinfitseerimiseks samuti üle valada keeva veega. Pärast nende lihtsate soovituste järgimist võite jätkata tee valmistamise protsessi.

Lahtise lehttee valmistamiseks on kaks võimalust:

  1. Eurooplastele tuttavam tõmmise tegemise viis.
  2. Traditsiooniline Hiina viis voolava veega.

Tee valmistamine tõmmise tegemisega

Tõmmise valmistamiseks nõudmisel on vaja vähem teed, kuid valmistusaeg suureneb. Paljudele on see meetod tuttav, tuleb lisada teekannu vajalik kogus teed ja valada peale keeva vett. Sõltuvalt vee sordist ja mahust kulub 250 ml vee kohta keskmiselt umbes 3-4 grammi teed. Tõmbeaeg sõltub individuaalsetest eelistustest, tavaliselt 2-3 minutit. Kangema joogi saamiseks tuleks tõmbeaega pikendada või kasutada rohkem teepaksu. Soovitud tõmmise saavutamisel valatakse tee tassidesse või kaussidesse. Protseduuri võib korrata 2-4 korda, suurendades tõmbeaega.

Tee valmistamine voolava veega

See meetod sobib peamiselt Hiina suurte lehtedega teesortidele. Tõmmise tegemise viisist eristub see teepaksu korduva kasutamise võimalusega (5-10 korda). Valmistamiseks kasutatakse teekannu või gaiwanit. Valmistusaeg algab 10-20 sekundist ja võib ulatuda 1-2 minutini, sest iga järgneva korraga suureneb valmistamisaeg 5-10 sekundi võrra. Joogi soovitud kontsentratsiooni saavutamist reguleerivad ka valmistusaeg ja teepuru kogus.

Nüüd olete tutvunud põhiteabega Hiina teede kohta ja saate oma teetseremooniaid enesekindlalt läbi viia. Ilusat teeõhtut!

Tee suveks

Tee suveks

Tee on ideaalne jook kuuma ilmaga Lõpuks on saabunud suvi ja sellega ka soojad ilmad. Paljude jaoks on see lemmik aastaaeg, kuid suvine kuumus paneb meid otsima viise, kuidas end jahutada ja janu kustutada....

loe edasi
Tee tootmine

Tee tootmine

Tänapäeva ühiskonnas nimetatakse teeks kuumi ja külmi jooke, mis on valmistatud erinevate taimede ja puuviljade baasil. Aga teeme selgeks, mida võib tegelikult nimetada tõeliseks teeks. Tõeline tee on toode,...

loe edasi
Tee ajalugu

Tee ajalugu

Aastate jooksul on inimesed avastanud palju toiduaineid, mida tarbitakse toidu või jookidena, ja üks nendest on tee. Erinevate allikate ja iidsete pühakirjade kohaselt algab tee ajalugu umbes 5 tuhat aastat...

loe edasi
0