Tee tootmine

apr. 16, 2024 | Tee

Tänapäeva ühiskonnas nimetatakse teeks kuumi ja külmi jooke, mis on valmistatud erinevate taimede ja puuviljade baasil. Aga teeme selgeks, mida võib tegelikult nimetada tõeliseks teeks.

Tõeline tee on toode, mis on toodetud teepõõsa lehtedest või teepuu, peamiselt hiina teepõõsas (Camellia sinensis) või selle sortidest, mis kasvavad sooja kliima ja piisava niiskustasemega piirkonnas. Need on peamiselt Hiinas, Indias ja Aafrikas asuvad mäenõlvad, kus toodetakse enamus toorainest, kuid seda kasvatatakse ka Jaapanis, Indoneesias, Sri Lankal, Ameerikas ja Venemaal.

Teelehed korjatakse ja sorteeritakse käsitsi, et koguda võimalikult hoolikalt ja mitte kahjustada lehti. Kõrgeimate sortide puhul kogutakse ainult noored pungad ja 3-4 ülemist lehte. Küpseid lehti kasutatakse 2.-3. sordi jämedama tee valmistamiseks. Tootmise lihtsustamiseks loodi 20. sajandil mehhaniseeritud seade tee kogumiseks, kuid see ei saavutanud kunagi populaarsust, sest kogutud lehed olid halva kvaliteediga. Seetõttu korjavad teemeistrid teed endiselt käsitsi.

Pärast korjamist algab tee valmistamise protsess. See on iga teeliigi puhul veidi erinev, kuid sisaldab tavaliselt järgmist:

 

  • Lehtede kuivatamine pehmendamiseks ja liigse niiskuse eemaldamiseks, mis kestab keskmiselt umbes 2-8 tundi.
  • Teelehtede keeramine, segamine mahla eraldamiseks. Toimub käsitsi või spetsiaalsete seadmete abil. Pärast seda algab oksüdatsiooniprotsess (käärimine), tänu millele omandab tee oma ainulaadse lõhna ja maitse.
  • Kuivatamine – peatab tee oksüdatsiooniprotsessi.
  • Pärast piisavat kuivatamist lõigatakse lehed, kui tegemist ei ole tervelehelise teesordiga.
  • Ühes viimases etapis sorteeritakse teed suuruse järgi, vajadusel täiendav töötlus või komponentide lisamine.
  • Lõpuks suletakse tee vaakumpakenditesse säilimise ja edasise müügi eesmärgil.

Teed liigitatakse mitme omaduse järgi

Esimene neist on teetaime alusel. Leidub kolm varianti:

  • Hiina;
  • Assami;
  • Kambodža.

Vastavalt kääritamisastmele on tee jaotatud kuude liiki:

  • pu-erh;
  • must/punane;
  • oolong;
  • kollane;
  • roheline;
  • valge.

Need on Camellia sinensis’e lehtedest valmistatud klassikalise tee peamised liigid, tulevikus käsitleme neist igaüht eraldi.

Samuti eristub tee vormi (välimuse) järgi:

 

  • Lahtine tee. See on kõige tuttavam ja populaarsem, mis on üksikud lehed või nende osad;
  • Pressitud. Seda tüüpi teed omandatakse teelehtede surve all vajutamisel. See protsess annab teed teatud tugeva kuju telliste, pannkookide jms kujul;
  • Seotud tee. Seda vormi peetakse dekoratiivsemaks tee kaunistamise viisiks. Põhimõtteliselt kasutatakse sellise tee jaoks teelehti ja sisse pannakse erinevaid lilli, mis õitsevad pruulimisprotsessi ajal hämmastavalt;
  • Pulbristatud tee. See on loodusliku tee kuivekstrakt, mis lahustub täielikult vees. Välimuselt on see värviline püssirohi või graanulid.
Tee suveks

Tee suveks

Tee on ideaalne jook kuuma ilmaga Lõpuks on saabunud suvi ja sellega ka soojad ilmad. Paljude jaoks on see lemmik aastaaeg, kuid suvine kuumus paneb meid otsima viise, kuidas end jahutada ja janu kustutada....

loe edasi
Tee ajalugu

Tee ajalugu

Aastate jooksul on inimesed avastanud palju toiduaineid, mida tarbitakse toidu või jookidena, ja üks nendest on tee. Erinevate allikate ja iidsete pühakirjade kohaselt algab tee ajalugu umbes 5 tuhat aastat...

loe edasi
Tee valmistamine

Tee valmistamine

Teejoomisest maksimaalse kasu saamiseks peab see olema korralikult ette valmistatud, sest vale valmistamine võib ära rikkuda isegi hea eliittee. Valmis joogi kvaliteeti mõjutavad nõud, vesi ja muidugi...

loe edasi
0