Teejoogi valmistamiseks on soovitatav kasutada ainult puhast vett (pudelis või filtreeritud), millel on madalaim erinevate lisandite ja mineraalide sisaldus. See aitab edasi anda tee tõelist maitset ja aroomi.
Parimaks tee valmistamiseks peetakse Yixingi savist ja portselanist valmistatud nõusid, kuid hästi sobivad ka kvaliteetsed klaasist ja keraamilised nõud.
Valmistamise temperatuur võib varieeruda ka sõltuvalt tee liigist ja konkreetsest sordist. Kuid siin on põhilised juhised.
- Rohelist, valget ja kollast teed valmistatakse temperatuuril 70-85 °C, sest keev vesi võib hävitada kõik selliste teeliikide kasulikud omadused.
- Punane/must ja oolong – 80–95°С.
- Pu-erh – 100°С.
Hiina teetraditsiooni kohaselt tuleb esimene keedutäis kohe ära kallata, niiviisi pestakse teest välja võimalik tolm ja mustus. Nõud tuleb soojendamiseks ja desinfitseerimiseks samuti üle valada keeva veega. Pärast nende lihtsate soovituste järgimist võite jätkata tee valmistamise protsessi.
Lahtise lehttee valmistamiseks on kaks võimalust:
- Eurooplastele tuttavam tõmmise tegemise viis.
- Traditsiooniline Hiina viis voolava veega.
Tee valmistamine tõmmise tegemisega
Tõmmise valmistamiseks nõudmisel on vaja vähem teed, kuid valmistusaeg suureneb. Paljudele on see meetod tuttav, tuleb lisada teekannu vajalik kogus teed ja valada peale keeva vett. Sõltuvalt vee sordist ja mahust kulub 250 ml vee kohta keskmiselt umbes 3-4 grammi teed. Tõmbeaeg sõltub individuaalsetest eelistustest, tavaliselt 2-3 minutit. Kangema joogi saamiseks tuleks tõmbeaega pikendada või kasutada rohkem teepaksu. Soovitud tõmmise saavutamisel valatakse tee tassidesse või kaussidesse. Protseduuri võib korrata 2-4 korda, suurendades tõmbeaega.
Tee valmistamine voolava veega
See meetod sobib peamiselt Hiina suurte lehtedega teesortidele. Tõmmise tegemise viisist eristub see teepaksu korduva kasutamise võimalusega (5-10 korda). Valmistamiseks kasutatakse teekannu või gaiwanit. Valmistusaeg algab 10-20 sekundist ja võib ulatuda 1-2 minutini, sest iga järgneva korraga suureneb valmistamisaeg 5-10 sekundi võrra. Joogi soovitud kontsentratsiooni saavutamist reguleerivad ka valmistusaeg ja teepuru kogus.
Nüüd olete tutvunud põhiteabega Hiina teede kohta ja saate oma teetseremooniaid enesekindlalt läbi viia. Ilusat teeõhtut!